مجله خلاقیت و نوآوری

طبقه بندی موضوعی

چطور یک چرخه بازخورد یادگیری مفید داشته باشیم؟

چرخه بازخورد یادگیری

استفاده از چرخه بازخورد

یادگیری بدین ‌صورت انجام می‌پذیرد که شما برای انجام کاری تلاش می‌کنید، در این فرآیند تجربه کسب کرده و درس می‌گیرید، دوباره به تلاش خود ادامه می‌دهید و هر بار پیشرفت را در کار خود حس می‌کنید. هر بار که این فرایند یادگیری را تکرار می‌کنید، وارد چرخه‌ای به‌نام چرخه بازخورد می‌شوید. پیش از آنکه بتوانید با اطمینان و اعتمادبه‌نفس یک مهارت را انجام دهید، باید چندین بار خود را وارد چرخه بازخورد کنید.

چیزی که یک شخص با توانایی یادگیری سریع را از فردی با قدرت یادگیری کندتر جدا می‌کند، استعداد ذاتی و طبیعی نیست؛ بلکه تفاوت در این است که یادگیرنده سریع می‌داند که چگونه مطالب را بهتر یاد می‌گیرد و یک روش اصولی دارد که برای یادگیری چیزهای جدید آن را به کار می‌گیرد. آنها می‌دانند چگونه به‌طور مؤثر از چرخه بازخورد خود برای سرعت بخشیدن به روند یادگیری استفاده کنند؛ بنابراین خبر خوب برای شما این است که اگر شما در حال حاضر مایل به یادگیری مهارتی جدید در کوتاه‌ترین زمان ممکن هستید، فقط باید یاد بگیرید که چگونه یک چرخه بازخورد کارآمد برای خود ایجاد کنید.

چرخه بازخورد

چرخه بازخورد چیست؟

بازخورد به معنای کسب اطلاعات در مورد چگونگی عملکرد شما هنگام تلاش برای انجام یک مهارت جدید است. بازخورد به ‌شما می‌گوید که کجای کارتان را درست یا غلط انجام داده‌اید. یک چرخه بازخورد از ۳ مرحله تشکیل‌شده است:

  • تمرین/اعمال: این مرحله‌ای است که در آن اقدام به انجام کاری می‌کنید که می‌خواهید آن را یاد بگیرید.
  • اندازه‌گیری: در این مرحله‌، شما در مورد عملکرد خود اطلاعات کسب می‌کنید. این مرحله اغلب نادیده گرفته ‌می‌شود و یا به‌طور ناقص انجام می‌گیرد.
  • یادگیری: در این مرحله شما کارکرد خود را تجزیه ‌و تحلیل می‌کنید و با انجام اصلاحات سعی می‌کنید که عملکرد خود را در تلاش‌های بعدی بهبود بخشید.

نکته مهم این است که هنگام یادگیری یک مهارت تازه این سه مرحله را شناسایی کنید و به کار بگیرید. بسیاری از افراد تنها مرحله ۱ را تکمیل کرده و برای مرحله دوم فرایندی نامشخص و ناکارآمد را پیش می‌گیرند که منجر به نتایج ضعیف در مرحله سوم می‌شود. یک چرخه درست و هموار به شما کمک خواهد کرد که با انجام اصلاحات به‌طور مداوم پیشرفت کنید و دانش خود را در خصوص مهارت مورد ‌نظر ارتقاء بخشید.

چگونه یک چرخه بازخورد مفید داشته باشیم؟

برای اطمینان از اینکه چرخه بازخورد شما مؤثر است، باید سه عامل کلیدی را دنبال کنید: ثبات، سرعت و دقت.

ثبات و پایداری به معنی داشتن یک روش معمول برای رسیدن به بازخوردی باکیفیت قابل‌قبول است. شما باید به‌منظور اندازه‌گیری، یادگیری و اعمال اصلاحات، تمام تمرینات و تجربه‌های یادگیری را با هم مقایسه کنید. اگر بازخورد شما از ثبات لازم برخوردار نباشد، سخت می‌توانید بفهمید که کجای کارتان اشتباه بوده و یا در چه زمینه‌ای پیشرفت کرده‌اید.

برای مثال، فرض کنید در حال یادگیری ساز گیتار هستید. اگر هر بار که تمرین می‌کنید آهنگ متفاوتی بنوازید، بازخوردی بسیار ناپایدار خواهید داشت. از آنجا که هر آهنگ دشواری، ریتم و گام خاص خود را دارد، شما با هیچ روش قابل ‌اطمینانی نمی‌توانید دو آهنگ متفاوتی که نواخته‌اید را با یکدیگر مقایسه کنید. پس بهترین راه یادگیری این است که یک آهنگ را چندین بار تمرین کنید تا به مهارت لازم دست یابید؛ این مورد به نظر واضح و روشن می‌آید، اما این فقط یک مثال بود. بسیاری از اوقات، فرآیند یادگیری سخت پیش می‌رود چراکه ما تمرکز لازم برای حفظ محیطی باثبات برای انجام کار را نداریم.

چرخه بازخورد یادگیری سریع

سریع باشید!

بیایید به عامل دوم بپردازیم: سرعت. داشتن بازخوردی سریع مهم است چراکه هرچه گرفتن بازخورد بیشتر طول بکشد، فرآیند یادگیری و عملکرد بهتر نیز طولانی‌تر خواهد بود. به همین دلیل است که برخی افراد وقت زیادی را صرف تمرین می‌کنند، اما پیشرفت بسیار آهسته‌ای دارند. از سوی دیگر، بهترین نوع بازخورد تقریباً آنی و لحظه‌ای است. بهتر است تا جای ممکن زمان لازم برای تکمیل یک چرخه بازخورد کوتاه باشد. به این دلیل که می‌توانید تعداد دفعات بیشتری تمرین کنید و درنتیجه در مدت‌زمان یکسان، پیشرفت بیشتری خواهید داشت.

 

چگونه بازخوردی سریع داشته باشیم؟

کلید بازخورد سریع این است که مهارت یا دانش را به اجزاء مختلف تقسیم کنید. این اجزاء می‌توانند شامل مراحل مختلف، زیرمجموعه مهارت‌ها و یا به ترتیب دشواری باشند. به‌عنوان ‌مثال، اگر مهارتی که می‌خواهید یاد بگیرید، شامل یک توالی دنباله‌دار (مانند یک فرآیند گام‌به‌گام) است، شما می‌توانید در هر مرحله، میزان یادگیری خود را بررسی کنید. به‌جای تمام فرآیند، برای هر مرحله چرخه بازخورد جداگانه‌ای ایجاد نمایید. فرآیند‌ها را به قسمت‌های مختلف تقسیم و روی هرکدام به‌طور جداگانه تمرکز و فعالیت کنید.

فرض کنید در حال یادگیری آشپزی هستید. شما می‌توانید این مهارت را به مراحل مختلف، مانند پیدا کردن مواد تازه و مناسب، آماده‌سازی مواد، آماده‌سازی ادویه‌جات و سس‌ها، تزیین غذا و پذیرایی تقسیم کنید. یا اینکه تصور کنید می‌خواهید فوتبال بازی کردن را بیاموزید. شما می‌توانید مهارت‌های کوچکی که باعث یادگیری تکنیک‌های مهم‌تر برای بازی فوتبال می‌شود را شناسایی کنید و برای هرکدام چرخه بازخورد جداگانه‌ای ایجاد کنید. پس شما می‌توانید با نحوه صحیح پا ‌به‌ توپ شدن شروع کنید، سپس سراغ پاس‌کاری و شوت زدن بروید. عامل سوم و نهایی در یک چرخه بازخورد مؤثر، دقت است. بدان معنا که چرخه بازخورد با دقت تمام، چگونگی عملکرد ما را نشان دهد. از آنجا که این بازخورد است که به شما می‌گوید در چه زمینه‌ای نیاز بیشتری به پیشرفت دارید، عامل دقت بسیار مهم است. به همین دلیل است که اندازه‌گیری بازخورد یک عامل کلیدی برای داشتن بازخوردی مؤثر محسوب می‌شود.

چگونه بازخورد را اندازه‌گیری کنیم؟

به‌دست آوردن دقت در بازخورد، یک نقطه‌ضعف رایج برای بسیاری از افراد تحت تعلیم است؛ چراکه همیشه تعریف اینکه دقت به چه معنا است، کار ساده‌ای نیست. برای دریافت بازخوردی دقیق، ما باید راهی برای اندازه‌گیری آن داشته باشیم. دلیل اینکه گاهی بازخورد خوبی دریافت نمی‌کنیم این است که ما سعی می‌کنیم پیشرفت خود را بدون در ‌نظر گرفتن کیفیت عملکردمان اندازه‌گیری کنیم؛ یا اینکه برای سنجش بازخورد از معیار‌های غلط استفاده می‌کنیم. بدتر از همه اینکه ممکن است شما اصلاً اقدام به ثبت و اندازه‌گیری عملکرد خود نکرده باشید. آیا تجربه بودن در چنین موقعیتی را به یاد دارید؟

برای یافتن زمینه‌های پیشرفت، شما باید بتوانید عملکرد فعلی خود را با عملکرد قبلی مقایسه کنید. چراکه باید به‌نوعی یک زمینه یا چیزی برای مقایسه داشته باشید تا بتوانید به دنبال فرصت برای پیشرفت باشید. تعیین کمیت و کیفیت عملکرد، راهی برای اندازه‌گیری دقیق آن است. تعیین کمی و کیفی چیزی به معنای پیوست کردن یک عدد به آن است. با این اقدام دو عامل ثبات و عینی بودن وارد کار می‌شوند که برای مقایسه دو چیز می‌تواند مثبت تلقی شود. اندازه‌گیری بازخورد می‌تواند اطلاعات سازنده‌ای به شما بدهد که در طی هر مرحله از چرخه بازخورد به شما کمک کند.

فرض کنید شما در حال تمرین حرکت با توپ بسکتبال هستید. وقتی‌که برای اولین بار اقدام به حرکت با توپ می‌کنید، مربی به شما می‌گوید که کارتان خوب بود. در دومین اقدام عملکرد شما بهتر می‌شود و مربی هم با گفتن اینکه کار شما عالی بوده است، این نکته را تائید می‌کند. البته، توانایی کار با توپ شما پیشرفت کرده است، شما و مربی این را می‌دانید؛ اما چه مقدار؟ و چگونه می‌توانید مهارت‌های کار با توپ خود را بهتر کنید؟ انجام یک کار خوب و یا یک کار عالی به‌درستی عملکرد شما را نشان نمی‌دهد و مشخص نخواهد بود که چقدر می‌توانید پیشرفت کنید.

اما حالا در سناریوی دوم، اگر شما بتوانید بدون اینکه توپ از زیر دست‌تان خارج شود، چهار بار طول زمین بسکتبال را طی کنید، مربی به شما می‌گوید که کارتان خوب بوده است. در مرحله بعد مربی از شما می‌خواهد که هشت بار طول زمین بسکتبال را بدوید، بدون اینکه اجازه دهید توپ از دستان‌تان خارج شود. شما این کار را انجام می‌دهید و مربی می‌گوید که کارتان عالی بوده است. شما اکنون می‌توانید از طریق تعداد دفعاتی که زمین بسکتبال را طی کرده‌اید، پیشرفت خود را اندازه‌گیری کنید.

با عددی که به عملکردتان پیوست شده است حالا می‌توانید برای پیشرفت بیشتر به خودتان فشار بیاورید و برای مثال شانزده بار یا بیشتر طول زمین بسکتبال را با توپ طی کنید. حتی می‌توانید موانع بیشتری اضافه کنید و برای مثال درحالی‌که یک رقیب سعی دارد توپ را از شما بدزد، طول زمین را بدوید. اگر موفق به این کار شدید، می‌توانید تعداد رقبا را به دو نفر افزایش دهید و به همین ترتیب ادامه دهید. شما اکنون به‌راحتی می‌توانید پیشرفت خود را اندازه‌گیری کنید.

به‌طور مداوم چرخه بازخورد خود را بهبود بخشید

بنابراین اکنون‌که شما با چرخه بازخورد آشنا شدید، آماده‌اید که آن را در عمل اجرا کنید؟ چه مهارت جدیدی را می‌خواهید شروع کنید؟ هنگام یادگیری این مهارت جدید، هر مرحله از چرخه بازخورد را به کار بگیرید و با چشمان خود ببینید که یادگیری با سرعت بیشتری صورت می‌پذیرد. برای اینکه حرکت رو به‌ جلوی خود را حفظ کنید و از درجا زدن یا پسرفت جلوگیری کنید، این نکته بسیار مهم است که به‌طور مداوم چرخه بازخورد خود را بهبود بخشید.

بهبود بخشیدن چرخه بازخورد یعنی اینکه بدانید در مرحله بعد چه چیزی را اندازه‌گیری کنید و چه سؤالاتی بپرسید که به این اطلاعات دست یابید.

 

منبع: چطورپدیا

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی