آسیبهای چشمی در سگها علایم و درمان
آسیبهای چشمی در سگها علایم و درمان
آسیب چشمی چیست؟
بیشتر وقتها آسیب چشمی به خاطر ضربه سطحی به وجود میآید؛ آسیب چشمی به وضعیتی گفته میشود که باید فوراً سگ را پیش دامپزشک ببرید. بعضی از انواع آسیبهای چشمی کاملاً اورژانسی هستند؛ مخصوصاً وقتی بینایی سگتان در معرض خطر قرار بگیرد.
آسیبهای چشمی از خفیف تا شدید دستهبندی میشوند و دامپزشک با انجام چند تست ساده میتواند بهراحتی نوع آسیب چشمی را در سگتان تشخیص دهد. آسیبهای چشمی شایع شامل پارگی قرنیه (بریدگی یا خراش سطح داخلی چشم)، زخم قرنیه (به خاطر تماس با مواد شیمیایی، ورود ذرات ریز و مضر یا مالش چشمها)، سوراخ شدن چشم (بهوسیله هر شیء خارجی) و ترومای پلک چشم یا جلوآمدگی تخم چشم میشود.
نشانههای آسیب چشمی در سگها
آسیبهای چشمی از هر نوعی که باشند، میتوانند تأثیر بدی روی سگها بگذارند. نشانههای آسیب چشمی حتی میتوانند بدون هیچگونه ضربه یا صدمه خاصی هم به وجود بیایند و چشمهای سگها را درگیر کنند. اگر داخل یا اطراف چشم سگ شما جراحت زیادی وجود دارد که احتمالاً با خون هم همراه است، بهتر است که او را حتماً نزد دامپزشک ببرید تا چکاب شود. سایر نشانههای مربوط به آسیبهای چشمی در سگها شامل نگاه با چشم نیمهباز، انقباض ناگهانی یا اسپاسم پلک چشم، کشیدن پنجه روی چشم، پلک زدن سریع و اشک ریختن بیش از اندازه میشود. بعضی از آسیبها ممکن است روی توانایی سگ شما در باز کردن کامل چشمهایش تأثیر بگذارد. خون افتادگی در داخل سفیدی چشم هم ممکن است نشاندهندهی آسیب یا خراش باشد. ترشحات زرد یا متمایل به سبز هم میتواند نشانه عفونت باشد.
انواع دیگر مشکلات چشمی میتوانند باعث قرمزی ماده مخاطی موجود در غشای اطراف چشم، تار شدن چشمها، آماس طولانیمدت مردمک، بیقرینگی چشمها و حساسیت به نور شود. این نشانهها ممکن است هم در یک چشم دیده شود و هم در هر دو چشم. اگر یکی از این نشانهها را در سگتان دیدید، احتمال آسیب به چشم یا سایر مشکلات خیلی بالاست و باید فوراً به دامپزشک مراجعه کنید. برای درمان مشکلات چشمی هیچوقت از راهکارهای خانگی استفاده نکنید؛ مگر اینکه دامپزشک یا متخصص به شما چنین اجازهای را داده باشد. مشکلات چشمی میتوانند حادتر از چیزی باشند که در ظاهر میبینید و از طرفی هم به سرعت پیشرفت میکنند و ناحیه وسیعتری از چشم را درگیر میکنند؛ پس در مورد بینایی سگتان هرگز چنین ریسکی نکنید، میزان تحمل او را در برابر درد امتحان نکنید و سریع به فکر معالجه باشید.
علت آسیب چشمی
آسیب چشمی زمانی اتفاق میافتد که چیزی یا شیئی در تماس مستقیم با چشم سگ شما قرار میگیرد که در نهایت باعث آسیب چشم میشود. جنگ بین دو سگ یا دعوا با حیوانی دیگر، چنگ عمیق گربه یا حتی لگد اسب میتواند باعث آسیب چشمی در سگ شود. بسیاری از عوامل طبیعی هم باعث آسیب چشمی میشوند؛ شاخههای درخت، نیش حشرات و خراش حاصل از ورود خاک و مواد کثیف میتوانند به بخش خارجی چشم آسیب برسانند. سگهایی که در ماشین سر خود را به بیرون میآورند هم در معرض ورود گردوخاک به داخل چشمانشان هستند. اسپری کردن مواد شیمیایی در نزدیکی یک سگ هم میتواند باعث ایجاد حساسیت موقت چشمهایش شود. اشیای تیز مانند گوشههای مبل، لبههای نرده، قلاب ماهیگیری و سایر ابزارها هم خطر بزرگی برای بافت حساس چشم و ناحیه اطراف آن محسوب میشوند.
خاراندن چشمها به خاطر آلرژی یا سوزش خفیف میتواند باعث آسیب به چشم شود؛ مخصوصاً اگر سگ شما با چنگالهایش به چشمهایش دست میزند یا چشمهایش را میمالد. اگر این رفتار ادامه پیدا کند، زخم یا خراشی در ناحیه قرنیه چشم سگتان شکل میگیرد.
درمان
اگر چشمان سگ شما آسیبدیده است، با دامپزشک تماس بگیرید. هیچوقت سگتان را در خانه و بدون تماس و مشورت با دامپزشک درمان نکنید. اگر دامپزشک به شما توصیه کرده است که از کمکهای اولیه استفاده کنید، ممکن است منظور دامپزشک این باشد که چشمان سگ را با آب شستشو دهید یا از کمپرس سرد استفاده کنید. طبق توصیههای دامپزشک، از محلول (نمکی) استریل برای شستشوی چشمان سگتان استفاده کنید. از محلول شستشوی لنزهای تماسی استفاده نکنید. همیشه به آرامی چشمان سگتان را شستشو بدهید زیرا سگ شما مقداری درد را در ناحیه چشمان خود احساس میکند. هنگام شستشوی چشمها از یک فرد دیگر هم برای نگهداشتن سگتان کمک بگیرید. شما میتوانید در بخشهایی مثل کف دستشویی، حمام، کف آشپزخانه و ایوان چشمان سگتان را بشویید. مکانی را انتخاب کنید که بتوانید بهراحتی به سگتان دسترسی پیدا کنید و بتوانید محلول شستشو را بهراحتی در چشمان سگتان بریزید.
سگهای کوچکتر را در مکانهایی مثل روی میز یا حتی سینک ظرفشویی قرار بدهید تا بتوانید بهراحتی هم سگتان را بشویید و هم بلافاصله این مکانها را تمیز کنید. سگتان را درون حولهای بپیچید، با یک دست چشم سگ را باز کنید و با دست دیگرتان محلول شستشو را درون چشمش بریزید و سپس برای پاک کردن محلول از حوله کوچک یا پارچه تمیزی استفاده کنید. بعد از این کار، سگتان را نزد دامپزشک ببرید. دامپزشک با معاینه چشم سگتان در مورد جزئیات آسیب چشمی از شما سؤالاتی را میپرسد. دامپزشک با معاینه چشم میتواند توانایی تولید اشک را بررسی کند، هر گونه زخم یا پارگی داخل چشم را بفهمد و فشار داخل چشم را هم بهراحتی اندازهگیری کند. با توجه به تشخیص دامپزشک، مقداری دارو برای سگتان تجویز میشود و معمولاً شما باید بعد از چند هفته سگتان را دوباره نزد دامپزشک ببرید. در آسیبهای چشمی شدید ممکن است برای درمان نیاز باشد تا به چشمپزشک مراجعه کنید. در مواردی که آسیب چشمی بسیار شدید است، ممکن است سگ شما به جراحی استخراج (درآوردن) چشم نیاز داشته باشد. دامپزشک هر کاری که از دستش برمیآید را انجام میدهد تا چشم سگ شما سالم بماند. البته به این نکته هم توجه کنید که بعضی از انواع آسیبهای چشمی منجر به کوری دائمی میشود.
اگر سگ شما با مقداری دارو به خانه برگشت، طبق دستورالعمل دامپزشک از داروها استفاده کنید. اگر بیشتر از یک دارو برای سگ شما تجویز شد، اول از قطرههای چشمی استفاده کنید و سپس پمادها را روی چشم سگتان بمالید. در یک زمان از داروها استفاده نکنید؛ بلکه حداقل ۵ دقیقه بین داروها فاصله بگذارید. اکثر سگهایی که دچار آسیب چشمی شدهاند، باید از پوشش مخروطی شکلی استفاده کنند تا نتوانند چشمانشان را چنگ بگیرند. این پوشش مخروطی شکل به حفاظت از چشمها در برابر خطرات اطراف خانه هم کمک میکند. سگ شما باید از این پوشش در همه ساعات استفاده کند؛ مگر اینکه دامپزشک استثنایی قائل شود. نوبت بعدی معاینه چشم سگتان را به تأخیر نیندازید. مشکلات چشم به بررسی دقیقی نیاز دارند و حتی بدون اینکه شما بفهمید میتوانند شدیدتر هم بشوند. اگر چشمهای سگتان بدتر شد و وقتی برای چکاب نزد دامپزشک نداشتید، فوراً با دامپزشک تماس بگیرید.
چگونه از آسیب چشمی جلوگیری کنیم؟
اتفاق همیشه میافتد ولی افزایش امنیت، توجه و مراقبت از سگها میتواند نقش مهمی در جلوگیری از آسیب چشمی داشته باشد. سگ خود را حیوانی اجتماعی تربیت کنید و نگذارد تا با سگهای دیگر دعوا بگیرد تا بعداً مجبور نشوید هزینههای پزشکی را پرداخت کنید. به سگ یا گربه خود یاد بدهید تا ارتباط خوبی با دیگران برقرار کنند تا احتمال دعوای بین آنها کاهش یابد. وقتی سگ شما به بیرون میرود مخصوصاً وقتی فضای بیرون پر از بوته است، حتماً مراقبش باشید. به سگتان اجازه ندهید که خودش به تنهایی به بیرون برود و دور بزند. وقتیکه در حال رانندگی هستید، به سگتان یاد بدهید که سرش را از پنجره ماشین بیرون نیاورد (حتی اگر با این کار خیلی سرگرم میشود). همیشه مواد شیمیایی را دور از دسترس سگتان قرار بدهید.
اگر احساس میکنید که سگتان مریض است، فوراً با دامپزشک تماس بگیرید. اگر سؤالی در مورد سلامت سگتان دارید، میتوانید با دامپزشک مشورت کنید؛ زیرا دامپزشک قبلاً سگ شما را معاینه و آزمایش کرده است و شرححال (پزشکی) او را به خوبی میداند و میتواند برای سگ شما بهترین توصیهها را انجام دهد.
منبع: چطورپدیا