تمیز کردن اجاق گاز (بدون استفاده از مواد شیمیایی)
تمیز کردن اجاق گاز (بدون استفاده از مواد شیمیایی)
اگر برای مدت زیادی دیوارهها و قفسههای اجاق را تمیز نکنید، هر زمان که آن را گرم میکنید، بوی بدی از آن برخاسته و در نهایت امکان خطر آتشسوزی یا خراب کردن غذا را در پی خواهد داشت.
بسته به نوع اجاق گاز، راههای متعددی برای پاکسازی آن وجود دارد. اگر اجاق شما از نوع خود تمیز شونده است، نظافت آن بهمراتب راحتتر خواهد بود و اگر مدلی قدیمیتر و بدون این ویژگی است، کارتان کمی سختتر میشود. در هر صورت، در این مقاله روشی فوری برای تمیز کردن اجاق بدون استفاده از مواد شیمیایی قوی آموزش داده خواهد شد.
پاکسازی درون اجاق گاز: اجاقهای خود تمیز شونده
درون اجاق گاز یکی از بخشهایی است که در آشپزخانه بهشدت نادیده گرفته میشود و علت عمدهی این غفلت، دور بودن این بخش از دید عموم است. لکههای چربی به دیوارههای اجاق چسبیده و هر چه بیشتر آشپزی میکنید، زدودن آنها سختتر میشود. اگر میخواهید بدانید که آیا اجاقتان از قابلیت پاکسازی برخوردار است یا خیر، نگاهی به پشت دستگیره آن بیندازید، در صورت وجود این قابلیت، تنظیماتی برای پاکسازی وجود خواهد داشت.
فرایند پیچیدهای نیست؛ تنها کاری که باید کرد، داغ کردن اجاق در دمای بالا و سوزاندن تمام مواد باقیمانده در آن است؛ به این ترتیب برای لحظاتی بوی بسیار وحشتناکی از اجاق منتشر خواهد شد. پنجرهها را باز کنید و کودکان و حیوانات خانگی را تا زمان خنک شدن اجاق، از آشپزخانه دور نگاه دارید.
گام اول: در برخی از انواع اجاق گاز، درب اجاق باید توسط خود فرد قفل گردد؛ اما برخی دیگر با شروع عملیات پاکسازی بهطور خودکار قفل میشوند. قفل ایمنی اجاق را بررسی کنید تا مطمئن شوید که در صورت لزوم، میدانید چطور از آن استفاده نمایید.
گام دوم: برای آغاز پاکسازی، دکمه مربوط به آن را فشار داده یا دستگیره را حرکت دهید.
گام سوم: تکمیل فرایند پاکسازی به زمانی معادل دو الی شش ساعت نیاز داشته و موقعی که به اتمام رسید، درب بهطور خودکار باز میشود.
مرحله چهارم: جهت پیشگیری از خطراتی چون سوزاندن خود با روغن داغ، پیش از باز کردن درب اجاق چند ساعت به آن زمان دهید تا بهخوبی خنک شود.
گام پنجم: هنگامی که درب اجاق را باز میکنید، حجم زیادی از روغن و باقیماندهی مواد غذایی سوخته به چشم میخورد. اکنون تنها کاری که باید کرد، پاک کردن این توده از درون اجاق است. به این ترتیب فضای داخلی اجاق بهخوبی تمیز میشود. اگر هنوز لکههای چربی بر روی قفسهها به چشم میخورد، آنها را بیرون بیاورید و اجازه دهید به مدت نیم ساعت روی سینک ظرفشویی خیس بخورند؛ سپس مواد باقیمانده را از روی آنها پاک نمایید.
انتخاب جایگزین: بخارشویی
برخی از اجاقها، بهخصوص انواعی که با انتقال حرارت کار میکنند، ممکن است در بخش تنظیمات از قابلیت بخار شویی برخوردار باشند. شرکتهایی نظیر سامسونگ، ویرپول، GE و … این امکان را ارائه میدهند. جهت استفاده از این حالت، میبایست پیش از آغاز فرایند پاکسازی، یک فنجان آب را مستقیماً به درون اجاق بپاشید. بخار قطعات غذای پخته شده را جدا کرده و میزداید؛ به این ترتیب پس از اتمام چرخهی پاکسازی، تمیز کردن درون اجاق راحتتر خواهد بود. علاوه بر آن، در این حالت شدت بوی بد بهمراتب کمتر میشود. اگر اجاق شما از قابلیت بخار شویی برخوردار است، ابتدا آن را امتحان کنید!
پاکسازی درون اجاق گاز: سایر انواع اجاق
بسیاری از اجاقهای قدیمیتر، خود را تمیز نمیکنند و برای نظافت آنها زحمت بیشتری باید کشید. برای پاکسازی گوشهها و درزهای یک اجاق راههای متعددی وجود دارد. اولین و سادهترین راه ممکن، استفاده از پاک کنندههای شیمیایی مخصوص مانندسورن شیمی است، محلول را بر روی سطح اسپری کرده و پس از یک دقیقه با دستمال یا ابر تمیز نمایید. اگر نگران بخارهای پاک کننده و یا آسیب آن به محیط زیست هستید، میتوانید با ترکیب جوش شیرین و آب، برای خود یک پاک کننده خانگی بسازید. در ادامه روش دی.آی.وای (DIY) معرفی خواهد شد.
گام اول: قفسهها را بیرون بیاورید و آنها را به مدت چند ساعت در مخلوط آب گرم و صابون ظرفشویی بخیسانید. برای این کار داشتن یک سینک بزرگ بسیار مفید است. جهت پاکسازی اجاقهایی که تعداد قفسههای زیادی دارند، میتوان به جای سینک ظرفشویی از وان حمام استفاده کرد.
گام دوم: ۴ قاشق غذاخوری جوش شیرین را به یک بطری اسپری اضافه کرده و باقی آن را با آب پر کنید. خوب تکان دهید تا جوش شیرین بهخوبی در آب حل شود.
گام سوم: ترکیب را روی تمام سطوح بهطور یکنواخت اسپری کنید.
گام چهارم: اجازه دهید مواد به مدت یک ساعت روی سطوح بماند. اگر پس از یک ساعت مشاهده میکنید که جرمها همچنان سخت هستند، ترکیب را دوباره اسپری کرده و یک ساعت دیگر صبر کنید.
گام پنجم: سطوح اجاق را با آب گرم پاک کنید. برای از بین بردن لکههای سخت، میتوان از لیسهی شیشه جلو اتومبیل استفاده نمود؛ همچنین فرچهی پاک کنندهی گاز نیز برای لکههای سخت انتخاب خوبی است. یکی از این دو مورد را در نظر داشته باشید.
گام ششم: اگر پس از پاک کردن جوش شیرین، دیوارهها کماکان کثیف هستند، دو قاشق سرکه سفید را با آب گرم مخلوط کرده و بهسرعت تمام لکهها را بزدایید. سرکه با جوش شیرین واکنش میدهد و پس از یک بار دستمال کشیدن، جلوهی درخشانی به اجاق میبخشد.
پس از شستشو و خشک کردن قفسههایی که خیس شدهاند، آنها را به درون گاز برگردانید؛ به این ترتیب، روند پاکسازی درون اجاق تکمیل میشود.
تمیز کردن درب اجاق
برای درب اجاق نیز میتوان از پاک کنندهی شیمیایی یا پودر جوش شیرین استفاده است. اگر روی درب، یک پنجرهی شیشهای وجود دارد؛ میتوان بخش داخلی و خارجی آن را با استفاده از شیشه شوی پاک نمود. به کمک مخلوط صابون و آب گرم، از شر تمام تکههای غذا و روغن که از سطح روئین اجاق بر روی قسمت خارجی درب ریخته، خلاص شوید.
تمیز کردن سطح فوقانی اجاق
تمیز کردن بخش داخلی اجاق همواره عملی طاقتفرسا است؛ بنابراین بهتر است پیش از رفتن به سراغ بخش فوقانی، کمی استراحت کنید. پاکسازی قسمتهای بیرونی بهمراتب راحتتر است.
گام اول: تمامی شبکههای پخش شعله (شعله پخش کنها) را بردارید. اگر احساس میکنید نیاز به شستن دارند، آنها را در مخلوطی از آب و صابون ظرفشویی خیس نمایید، درست همانند کاری که پیشتر با قفسههای گاز کردهاید و اگر تمیز هستند، آنها را کنار بگذارید.
گام دوم: در این قسمت نیز با انتخابی که پیشتر داشتهاید، مواجه خواهید شد؛ استفاده از پاک کنندههای قوی صنعتی یا یک ترکیب خانگی مؤثر؟! اگر گزینهی دوم را انتخاب میکنید، ترکیب آب و جوش شیرین و سپس اسپری سرکه را درست همانند مراحل قبل به کار گیرید.
گام سوم: سطح فوقانی اجاق را با هر پاک کنندهای که در نظر دارید، کاملاً پوشانده و در نهایت آن را با آب گرم شستشو دهید. ممکن است برای پاکسازی برخی از لکهها از روی سطح اجاق، نیاز به سابیدن شدید باشد. هنگامی که به پایان رسید، روی سطح را با یک پاککننده خانگی معمولی بهآرامی اسپری کرده و سپس با استفاده از یک حوله کاغذی آن را پاک نمایید؛ به این ترتیب برخی از اثرات چربی که تا به اینجای کار از بین نرفتهاند، بهراحتی پاک میشوند.
گام چهارم: شعله پخش کن را در جای خود قرار داده و از اجاق استفاده نمایید.
همه اجاقها شعله پخش کن ندارند و اگر چنین است، قطعاً نیازی به خارج کردن آنها جهت پاکسازی نیست. در اجاقی با صفحهی فوقانی شیشهای، برای اجتناب از ایجاد هرگونه خط و خش روی صفحه، به یک پاک کنندهی مخصوص که بهراحتی در تمام فروشگاههای مواد غذایی یافت میشود، نیاز است. جهت استفاده، تنها مقدار کمی از آن را روی سطح فوقانی ریخته و با استفاده از یک پارچهی نرم یا یک پد پاک کننده، صفحه را بهخوبی را پاک کنید.
بسته به زمانی که قصد استفاده مجدد از اجاق را داریم، میتوان خود آن را با یک حوله پاک کرده و یا اجازه دهیم که در مجاورت هوا خشک شود.
حال که از پس نظافت اجاق برآمدهاید، خود را به یک نوشیدنی لذیذ دعوت کنید.
منبع: چطورپدیا