چطور با این ۲۵ عادت، کیفیت زندگی را بالا ببریم؟
چطور با این ۲۵ عادت، کیفیت زندگی را بالا ببریم؟
چگونه میتوان کیفیت زندگی را بالا برد؟
آیا هر روز احساس ناامیدی میکنید؟ حس میکنید هر روز از خواب بیدار میشوید و چرخهای تکراری را دنبال میکنید که گویی هرگز پایانی ندارد؟ آیا در گذر زمان کیفیت زندگی پایین آمده است و نتیجهی آن از دست رفتن انرژی، سرزندگی و شوق رسیدن به آینده بوده است؟
ما همگی گاهی دچار ناامیدی میشویم. حتی برای آگاهترین افراد نیز زندگی گاهی غیرقابل تحمل میشود. بدون داشتن درک درستی از مسیری که زندگی ما در پیش گرفته است و علت داشتن چنین هدفی، تحمل لحظات و دوران دشوار زندگی غیرممکن به نظر میرسد. معمولاً میخواهیم در سکوت و ناامیدی دست خود را بالا بریم و این جمله را به زبان بیاوریم: «من تسلیم شدم.»
اما زندگی لزوماً غیرقابل تحمل نیست و قطعاً ناامید کننده نمیشود. کافی است با ایجاد چند تغییر کوچک در روال عادی با تغییر رفتار و طرز فکر، کیفیت زندگی خود را بالا ببرید و به یاد داشته باشید که شما تنها نیستید؛ ما همگی دوران طولانی ناامیدی، اضطراب، ترس، آشفتگی و نگرانی را تجربه میکنیم.
غلبه بر برخی از تمایلات طبیعی افتادن در دام افسردگی خفیف کار دشواری نیست. گاهی زندگی آنگونه که ما انتظار داریم، پیش نمیرود؛ اما بیشتر مواقع کیفیت زندگی ما بیشتر به عادتهای اساسی که به شکل روزمره تکرار میکنیم، مربوط میشود. با بهبود عادتها میتوانیم کیفیت زندگی خود را از چند منظر ارتقاء دهیم.
تعریف کیفیت زندگی
ابتدا قصد داریم منظور خود از «کیفیت زندگی» را بیان کنیم. آن دسته از افرادی که فکر میکنند کیفیت زندگی مساوی است باسطح زندگی باید بدانند که اشتباه میکنند. درست است که سطح زندگی شما که اساساً مساوی است با درآمد شما تأثیری جزئی بر کیفیت زندگی شما دارد، اما همهی داستان در آن خلاصه نمیشود.
کیفیت زندگی بنا به تعریفی که ما داریم، مجموع کل سلامتی، شادی، سرزندگی، فراغت و درآمدی است که داریم. این رویکرد فرمولی کمک میکند تصویر بهتری از کلیت کیفیتی که انسانها با آن مواجه هستند، داشته باشیم. با این وجود بسیاری افراد صرفاً کیفیت زندگی را با مقدار پولی که دارند تعریف میکنند؛ درحالیکه پول نوعی فشارسنج است، اما کل معادله را به خود اختصاص نداده است.
درست است، جهان بر روی لولای پول میچرخد. افرادی که به پول و منابع دسترسی دارند قطعاً میتوانند حوزههای بسیاری از زندگی خود را بهبود بخشند؛ اما در مطالعات اثبات شده است که همان افراد پولدار نیز از نظر آماری آنچنان خوشبختتر از دیگران نیستند. افزایش درآمد فقط در کوتاهمدت شادی و خوشبختی را افزایش میدهد. در نهایت خوشبختی به سطح پایهی خود بازمیگردد.
به گذشتهی خود فکر کنید. شاید به آن ارتقاء شغلی که دوست داشتید رسیدهاید یا شغلی که در رؤیاها به آن نمیرسیدید را به دست آورده باشید. برای مدت کوتاهی خوشحال بودید، اما این یک احساس بود. خوشحالی برای موفقیتهای مالی برای همیشه دوام ندارد و همهی ماجرا نیست. درست است که پول دسترسی به «چیزهایی» را برای شما فراهم میکند، اما وجود ضربالمثلهایی نظیر «بهترین چیزها در زندگی رایگان به دست میآیند» دلیلی دارد.
تردمیل خوشبختی
در سال ۱۹۷۱ دو روانشناس رفتاری، دونالد تی کمپبل و فیلیپ بریکمن اصطلاح «تردمیل خوشبختی» که به عنوان «سازگاری خوشبختی» نیز شناخته میشود را برای اولین بار به کار بردند. این اصطلاح به تمایلات طبیعی انسانها برای بازگشت به یک نقطهی معین از خوشبختی پس از به وجود آمدن تغییرات عمده، مثبت یا منفی، در زندگی اشاره دارد؛ بنابراین نقطهی معین خوشبختی خط پایهی خوشبختی است که همه دارند و ما اغلب پس از وقایعی نظیر یک رویداد غمانگیز یا به دست آوردن یک ثروت بادآورده مثلاً از طریق قرعهکشی به آن بازمیگردیم. در تحقیقی که توسط کمپبل و بریکمن منتشر شد، آنها نشان دادند که هم برندگان قرعهکشی و هم افرادی که ناگهان کاملاً فلج شدند، هر دو پس از مدتی که از حادثه گذشت، به سطح پایهی خوشبختی بازگشتند.
روانشناسان اذعان میکنند که همهی ما انسانها یک نقطهی معین خوشبختی داریم که از طریق ابزار موروثی و دانش تجربی تعیین میگردد و گرچه سطح پایهی خوشبختی برای همه متفاوت است، مفهوم آن برای درک ریشهی خوشبختی و بهبود کیفیت زندگی بسیار حائز اهمیت است.
بهبود زندگی
روشهای مشخصی وجود دارند که با آنها بتوانید اثری مثبت بر کیفیت زندگی خود داشته باشید. افزایش مواردی نظیر درآمد برای افراد بسیار واضحتر از مثلاً افزایش خوشبختی، سلامت یا سرزندگی آنها است. پول بسیار شسته رفته به نظر میرسد. یا پول فراوانی دارید یا ندارید. به عدد درآوردن آن ساده است اما دیگر جنبههای زندگی چه میشود؟ سلامت، خوشبختی، سرزندگی و فراغت نیز جنبههای مهمی از کیفیت زندگی هستند. این جنبهها را چگونه ارتقاء میدهید؟
با ترقی و پایبندی در داشتن یک مجموعهی مشخص از عادتهای مثبت میتوان دیگر جنبههای زندگی را بهبود بخشید.
عادتهای خوب کیفیت زندگی شما را بالا میبرند.
اگر میخواهید کیفیت زندگی خود را بالا ببرید، باید با استفاده از عادتهای خوب این کار را انجام دهید. میبایست عادتهای بد را کنار گذاشته و به عادتهای خوب روی آورید. از حرف تا عمل فاصله بسیار است، مگر نه؟
عادتهای خوب کمک میکنند سطح خوشبختی، سرزندگی، سلامت، درآمد و فراغت افزایش یابد؛ اما این اتفاق طی یک شب رخ نمیدهد. در ادامه مهمترین عادتهایی را که به بهبود کیفیت زندگی مطابق با این ۵ منظر کمک میکنند، بیان خواهیم کرد.
عادتهای خوشبختی
زمانی که صحبت از سطح عمومی خوشبختی به میان میآید، ۵ عادت است که میتوانید به صورت روزانه برقرار کنید تا سطح عمومی شادی و رضایت را در زندگی خود بالا ببرید.
۱- لبخند بزنید، حتی زمانی که مضطرب هستید. اثرات لبخند بر اضطراب بهخوبی در تحقیقات اثبات شده است. لبخند زدن کمک میکند پیامی قدرتمند به ذهن خود بفرستید تا حالت شیمایی و پیامرسانهای عصبی بدن شما را تغییر دهد. مطالعات نشان داده است که افرادی که گفته میشود بهطور مدام یک لبخند واقعی بر چهره دارند، پس از انجام فعالیتهای استرسزا، ضربان قلب کمتری دارند.
اگر نمیتوانید خود را به لبخند زدن مجبور کنید، یک مداد در دهان قرار دهید و انحنای طبیعی دهان به شما کمک میکند یک لبخند استاندارد داشته باشید. این کار را هر روز به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه امتحان کنید. حتی اگر احساس افسردگی داشته باشید، از اینکه این کار تا چه حد حال شما را خوب میکند، تعجب خواهید کرد.
۲- شکرگزاری روزانه. هر روز ۱۵ تا ۳۰ دقیقه زمانی را به فهرست کردن مواردی که باید برای آنها شکرگزار باشید، اختصاص دهید. حتی اگر احساس میکنید چیزی برای شکرگزاری وجود ندارد، به دنبالش باشید. شاید در یک معضل مالی گرفتار شده باشید اما حداقل هوش و تفکر ذهن و قدرت راه رفتن، صحبت کردن و اندیشیدن را دارید. اگر بگردید همیشه چیزی برای شاکر بودن وجود دارد.
بیشتر مواقع اگر به آن فکر کنیم، به چیزهایی میرسیم که نسبت به آنها احساس اندوه داریم. تا زمانی که چیزی را از دست ندادهایم، به اهمیت آن واقف نیستیم؛ مثلاً زمانی که سلامتی، آزادی، شغل یا هر چیز دیگری را اگر از دست بدهیم، تازه متوجه میشویم که چقدر برای ما ارزشمند بوده است؛ اما شما میتوانید این رویه را عوض کنید. هر روز دنیا را به شکرگزاری بابت همهی آن چیزهایی که هر روز دارید، مشغول کنید. بگذارید این حرف به گوش دنیا برسد. آن را تبدیل به عادت کنید.
۳- با دیگران ارتباط برقرار کرده و ابراز محبت کنید. یکی از عادتهایی که قطعاً خوشبختی عمومی را در زندگی بالا خواهد برد، ارتباط برقرار کردن و ابراز محبت است. یک نفر را بغل کنید یا اجازه دهید کسی شما را بغل کند. تلفن را بردارید و از یک نفر قدردانی کنید یا فقط به حرفهای وی گوش دهید. از این که علاقه نشان دادن به زندگی دیگران تا چه حد راضیکننده است، شگفتزده خواهید شد.
فقط یک تماس تلفنی یا ملاقات حضوری در روز کافی است. آن فرد میتواند کسی باشد که همواره در کنار شما است. به آن فرد بگویید تا چه حد قدردان او هستید. به او ابراز محبت و مهربانی کنید؛ از صمیم قلب این حرفها را بزنید. آن چیز که شما به دنیا میدهید، ده برابر میشود و به شما بازمیگردد. این رفتار را تبدیل به یک عادت کنید تا زندگی بسیار رضایتبخشتری داشته باشید.
۴- مراقبه مدیتیشن داشته باشید. حتماً لازم نیست تجربهای مذهبی داشته باشید. همین که هنر مراقبه مدیتیشن را به کار ببندید، احساس خوشبختی عمومی را در خود بالا برده، اضطراب و فشار خون را کم کرده و تشویش را تسکین میدهید. یکی از مطالعات اخیر که در ژورنال پزشکی داخلی JAMA منتشر شده است، بیان میکند که: مراقبهی ذهنی، اضطرابهای روانی مرتبط با افسردگی، تشویش و درد را کاهش میدهد.
با پانزده دقیقه مراقبهی ذهنی به این عادت دست پیدا میکنید. آرام و بیصدا بنشینید و به زمان حال فکر کنید. گذشته یا آینده را از ذهن بیرون برانید. به هیچ مسئله یا نگرانی تمرکز نکنید و فقط در لحظه حضور داشته باشید. با چشمهای بسته در سکوت بنشینید و به صداهای اطراف خود گوش دهید. حرکت هوا را به درون و بیرون ریه، گرمای خورشید را روی شانهها، خنکی نسیمی را که در اتاق حرکت میکند و دیگر چیزها را حس کنید. فقط در زمان حال حضور داشته باشید. همین کافی است.
۵- یادگیری روزانه. یادگیری بهصورت روزانه نهتنها برای داشتن احساس رضایت و خوشبختی ما حیاتی است، بلکه بر جنبههای کیفیت زندگی ما نیز اثر میگذارد. به ما کمک میکند رشد کنیم، بالغ شویم و دانش تجربی از جهان به دست آوریم. به ما اجازه میدهد چشمانداز زندگی خود را ببینیم و در نهایت با زمینهسازی لازم برای زندگی خصوصی و حرفهای خود، به رؤیاهای خود دست پیدا کنیم.
یک روزنامه، مجله، آموزش ویدیویی، وبلاگ یا هر چیزی که استفاده از آن بهعنوان منبع یادگیری لذتبخش باشد پیدا کنید. هر روز یاد بگیرید و ۱۵ الی ۳۰ دقیقه را به این کار اختصاص دهید. نیازی نیست خود را به حجم بالایی از زمان متعهد کنید. همین که هر روز فقط ذرهای از این کار را انجام دهید، اما حقیقتاً هر روز یادگیری داشته باشید، بعد از مدتی این عادت به شما کمک میکند فردی بسیار شادمانتر و همهفنحریفتر از قبل باشید.
عادتهای بهداشتی
علاوه بر عادتهای بهداشتی سالیانه نظیر مراجعه به پزشک یا دندانپزشک، عادتها روزانه را نیز باید در زندگی خود رعایت کنید تا حس بهتری را تجربه نمایید؛ باید حداقل این پنج عادت بهداشتی مهم را هر روز داشته باشید.
۱- صبحانه بخورید. شنیدهاید که میگویند صبحانه مهمترین وعدهی غذایی هر روز است. دروغ نیست. مطالعات نشان داده است که خانمهایی که حداقل یک بار در هفته صبحانه نمیخورند، بیشتر در معرض خطر دیابت نوع ۲ قرار دارند. همچنین طبق مطالعات انجام شده، مردها با خوردن صبحانه آمار احتمال بیماری قلبی را کاهش میدهند.
مزایای هر روز صبحانه خوردن بسیار فراتر از این موارد است و افزایش حافظه، کاهش وزن و کاهش «کلسترول مضر» (LDL) را نیز شامل میشوند. بدن شما به یک صبحانهی سالم، متعادل و مغذی نیاز دارد تا بتواند کل زمان روز عملکردی بهینه داشته باشد. چنین چیزی را از خود دریغ نکنید.
۲- روزانه ده هزار قدم بردارید. شاید نتوانید هر روز هفته ورزش کنید؛ اما به احتمال فراوان میتوانید مطمئن شوید که هر روز حداقل ۱۰۰۰۰ قدم راه میروید. ۱۰۰۰۰ بار قدم زدن مزیتهای فوقالعادهای برای سلامتی به همراه دارد. اغلب اوقات حتی نزدیک به این تعداد قدم نیز برنمیداریم. در واقع مطالعات نشان داده است که برداشتن ۱۰۰۰۰ قدم در هر روز نه تنها به کاهش وزن کمک میکند، بلکه خطر ابتلا به بیماری قلبی و دیابت را نیز کاهش میدهد.
اگر در حال حاضر پیادهروی آنچنانی در برنامهی خود ندارید، پس احتمالاً برای انجام این کار با مشکلاتی روبرو خواهید بود؛ اما میانبرهایی نیز وجود دارد. میتوانید روال معمول خود را عوض کنید. مثلاً اگر در حال حاضر با خودروی شخصی به همه جا میروید، فاصلهی محل پارک خودرو تا مقصد را افزایش دهید. شاید در ابتدا مایهی زحمت باشد، اما به تدریج این کار به عادت تبدیل میگردد. هر کاری میتوانید انجام دهید تا به هدف ۱۰۰۰۰ قدم در روز خود برسید.
۳- هر روز دو لیتر آب بنوشید. همه مزایای بهداشتی آب را میدانند. بدن فرد بالغ از ۶۰% آب تشکیل شده است. مغز و قلب متشکل از ۷۳% آب است و تقریباً ۸۳% از ریه را آب به خود اختصاص داده است؛ اما بیشتر مواقع آب کافی به بدن خود نمیرسانیم. اغلب عادت داریم ورودی آب بدن خود را از نوشابههای قندی، قهوه و نوشیدنیهای ناسالم دیگر تأمین کنیم.
طبق قاعدهی کلی، هر روز باید هشت لیوان ۲۵۰ میلیلیتری آب مصرف کنیم که معادل ۲ لیتر آب در روز است؛ اما اگر بخواهیم فنیتر بگوییم و از دستورالعملهای علمیتری پیروی کنیم، طبق آن چیزی که موسسهی پزشکی تعیین کرده است، مردها باید ۳ لیتر (۱۳ فنجان) و زنها ۲/۲ لیتر (۹ فنجان) آب در روز بنوشند.
۴- جذب ویتامین و مواد معدنی. آنقدر تعداد مزیتهای دریافت ویتامین و مواد معدنی کافی در هر روز برای سلامتی فراوان است که نمیتوان همهی آنها را در قالب یک فهرست گنجاند. مطمئن شوید حداقل روزی یک مکمل برای دریافت ویتامینها و مواد معدنی حیاتی مورد نیاز بدن خود، هر روز مصرف میکنید. این ویتامینها و مواد معدنی برای انواع عملکردهای بهینهی ذهن و جسم لازم هستند.
بیشتر مواقع، ویتامینها و مواد معدنی لازم را از غذا و نوشیدنیهایی مصرفی روزانه دریافت نمیکنیم. با توجه به اینکه بیشتر افراد اساساً از انواع خوراکیها و نوشیدنیهای ناسالم مصرف میکنند، جای تعجبی هم ندارد. این عادت را به یک عادت اجباری برای خود تبدیل کنید و یک مکمل روزانهی عالی برای خود پیدا کنید که همهی نیازهای روزانهی شما را تأمین نماید.
۵- دندان خود را مسواک و نخ دندان بزنید. مسواک زدن و استفاده از نخ دندان شاید شبیه یک عادت بهداشتی واجب به نظر نرسد؛ اما حقیقتاً واجب است. مزیتها و فواید بهداشتی فراوانی در هر روز مسواک و نخ دندان زدن وجود دارد. این کار از بیماری لثه پیشگیری میکند. اگر بیماری لثه درمان نشود، میتواند به بیماریهای جدیتری نظیر بیماری قلبی و تأخیر در حاملگی زنان منجر شود. از دیگر عوارض بیماری لثه میتوان به زوال عقل و آرتروز اشاره کرد. همچنین بیمارانی که دچار بیماری لثه میشوند مشکلات دیگری نظیر از دست دادن حافظه، ورم مفاصل و آرتروز روماتوئید نیز دارند.
عادت به سرزندگی
میزان انرژی انسان در طول روز ارتباط تنگاتنگی با عادتهای او دارد. افرادی که عادتهای غلط دارند اغلب دچار کمبود انرژی و سرزندگی هستند. عادتها نهتنها بر وضعیت جسمانی، بلکه بر وضعیت ذهنی افراد نیز اثر میگذارند.
۱-مدیریت زمان. افرادی که بهطور مؤثر زمان خود را مدیریت میکنند، انرژی و سرزندگی خود را افزایش میدهند. مدیریت زماننیازمند توجه روزانه است و هدف آن رسیدگی به امور مهم و پیشگیری از حالتهای اضطراری است؛ یعنی باید بهگونهای برای خود وظیفه تعریف کنید که به دنبال رسیدن به اهداف مهم و بلندمدت خود باشید و صرفاً مجبور نباشید به امور اضطراری که در طول روز پیش میآید، واکنش نشان دهید.
مدیریت زمان را میتوان با ایجاد فهرست و تعریف وظایف برای هر روز مطابق با اولویت و درجهی اهمیت و اضطرار آنها انجام داد. مدیریت زمان شامل حذف عادتهای بد نظیر تأخیر در انجام کارها، تماشای بیش از حد تلویزیون، گشتوگذار بیش از حد در اینترنت و غیره نیز میشود.
۲- حداقل ۷ ساعت از شبانهروز بخوابید. خوابیدن به مدت حداقل هفت ساعت هر شب نقش حیاتی در سرزندگی انسان دارد. به هنگام خواب کارکردهای مهم فراوانی در ذهن و جسم اتفاق میافتد. خواب فرصتی به بدن میدهد تا استراحت کند و ترمیم و بازسازی شود. زمانی که ضمیر خودآگاه را به خواب بردهایم، ذهن و جسم ناخودآگاه ما مشغول بازسازی، شارژ مجدد و دریافت انرژی دوباره هستند.
بیشتر انسانها دچار کمبود خواب هستند و این کمبود خواب عموماً بر اخلاق، انرژی، تندرستی و سلامت ذهن اثر میگذارد. تعداد بیشماری از مطالعات وجود دارد که نشان میدهند، خواب نهتنها به ارتقاء مواردی نظیر حافظه کمک میکند بلکه طول عمر و هشیاری را نیز افزایش داده و خلاقیت را فعال مینماید.
۳- غذاهای سبز بخورید. بدن برای زنده ماندن باید سطح pH معادل ۷٫۳۶۵ را حفظ کند که از نظر مقیاس تقریباً قلیایی محسوب میشود. زمانی که غذا را فرو میبریم، بدن آن را تجزیه و از مؤلفههای غیرآلی اساسی آن بهعنوان پایهی انرژی استفاده میکند. این مؤلفهها ممکن است طبیعتی اسیدی (مثل شکر، قهوه و غیره) یا قلیایی (مثلاً میوه، سبزیجات و غیره) داشته باشند.
برای آنکه این نیاز بدن به مواد قلیایی را برآورده کنیم، میبایست غذایی بخوریم که طبیعتی قلیایی داشته باشد. بهترین نوع غذا، غذای سبز است، غذاهایی که طبیعتی آلی دارند، مثلاً سبزیجات ریشهای، میوه، لیمو، فلفل و غیره. اسید بیش از حد ممکن است به اغماء یا مرگ یا در موارد دیگر به بیماری منجر شود.
۴- ورزش کنید. روزی بیست دقیقه ورزش میتواند فواید شگفتانگیزی برای سلامتی به همراه داشته باشد. بیشتر انسانها ورزش را به عادت تبدیل نمیکنند و در نتیجه دچار فقدان سرزندگی میشوند. بدن نیاز به حرکت دارد و تا زمانی که عرق نکردهاید، نمیتوانید حرکت کردن را ورزش قلمداد کنید؛ و گرچه ده هزار قدم پیادهروی در روز سلامت عمومی شما را افزایش میدهد، اما نمیتواند جای ورزش کردن را بگیرد.
یک برنامهی ورزشی ساده پیدا کنید و به آن پایبند بمانید. فارغ از نوع ورزشی که انجام میدهید، صرفاً دست به کار شوید. چه ورزشی که میکنید دو آهسته، وزنهبرداری و یوگا باشد، چه هر فعالیت نیمهشدید دیگری، همین که ورزش را شروع کنید، عادت به ورزش کمکم در شما شکل میگیرد. انتظار نداشته باشید در مدت زمانی اندک مسیر صفر تا صد را طی کنید. ایجاد این عادت مستلزم زمان است. از کم شروع کنید و بهتدریج آن را افزایش دهید.
۵- اطلاعات الهامبخش. یکی از بهترین روشهای اضافه کردن سرزندگی به زندگی، ایجاد انگیزهی روزانه است. چه چیزی الهامبخش شماست؟ چه چیزی به شما انگیزه میدهد تا بهسوی رؤیاهای خود گام بردارید؟ تلاش کنید هر نوع اطلاعاتی که میتوانید برای اضافه کردن انگیزه و الهامبخشی به خود پیدا کنید.
یکی از بهترین روشهای انجام این کار، تصویرسازی است. عکسها قطعاً بهاندازهی هزاران حرف ارزش دارند. عکس را جایی قرار دهید که هر روز ببینید. از عکسهایی استفاده کنید که الهامبخش باشند و برای رسیدن به رؤیاها به شما انگیزه دهند. ما همگی هر چند وقت یک بار دچار ناامیدی میشویم، اما اگر هر روز ۱۵ تا ۲۰ دقیقه برای دادههای الهامبخش زمان بگذارید، نتایجی فوقالعاده حاصل خواهد شد.
عادتهای درآمدی
چه هدف شما درآمد پانصد هزار تومان بیشتر در ماه باشد، چه ده میلیون تومان، به دست آوردن عادتهای درآمدی مناسب کمک میکند به سمت این اهداف حرکت کنیم. پنج عادت درآمدی زیر، محبوبترین عادتهایی هستند که باید به شکل روزانه در زندگی خود بگنجانید.
۱- اهداف را تعیین و مرور کنید. هدفگذاری و مرور اهداف به صورت روزانه در رسیدن به اهداف درآمدی حائز اهمیت هستند. این مورد یکی از بهترین عادتهایی است که میتوانید در راه رسیدن به اهداف مالی خود داشته باشید. هدفگذاری هوشمندانهتر (S.M.A.R.T.E.R) شامل تعیین اهداف معین (S)، معنادار (M)، دستیافتنی (A)، مناسب (R)، محدود به زمان (T) هستند که بر حسب زمان ارزشیابی (E) و ارزشیابی مجدد (R) میشوند.
برنامهای برای هدفگذاری داشته باشید و اطمینان حاصل کنید که هر روز هفته را به تعیین اهداف مشغول میشوید. اهدافی را که برای شما مهم هستند، دنبال کنید و مطمئن شوید که فهرستی تهیه میکنید تا به شما کمک کند به آنچه میخواهید در طول زمان دست پیدا کنید.
۲- ۲۰% از درآمد خود را پسانداز کنید. بیشتر اوقات برای پیشرفت کردن میبایست به مدت طولانی به یک برنامهی پسانداز سختگیرانه پایبند بمانید. این پول فقط برای موارد اضطراری پسانداز نمیشود؛ بلکه پولی است که برای لحظهی فرصت ذخیره میشود. این پول باید در زمانی مورد استفاده قرار بگیرد که فرصت مناسبی برای سرمایهگذاری در اختیار شما قرار میگیرد. حداقل ۲۰% از درآمد باید پسانداز شود تا سرمایهی شما برای فرصتهای سرمایهگذاری آرامآرام شکل گیرد.
پسانداز باید خودکار انجام شود. یک حساب پسانداز باز کنید تا هر بار که حقوق به حساب شما واریز میشود، بهصورت خودکار مبلغ پسانداز از آن کسر و به حساب پسانداز منتقل شود. مطمئن شوید که این پول پیش از آنکه حتی به دیدنش در حساب جاری خود عادت کنید، از دسترس شما خارج میشود. اطمینان حاصل کنید که نمیتوانید به آن پول در حساب پسانداز خود دست بزنید.
۳- مخارج را دنبال و حسابرسی کنید. اگر از بسیاری از افراد بپرسید چقدر درآمد دارند، میتوانند بلافاصله پاسخ دقیقی به این پرسش بدهند. آنها فقط میتوانند مقدار پولی را که در ماه درمیآورند به شما بگویند، چراکه این مبلغ معمولاً یک مبلغ مشخص است؛ اما بیشتر افراد نمیتوانند بگویند در یک دستهبندی مشخص از مخارج ماه گذشته، چه مقدار پول خرج کردهاند. به پولی که خرج میشود توجه کافی نمیکنند. فقط پولی که وارد حساب میشود برای آنها اهمیت دارد.
دنبال و حسابرسی کردن مخارج باید بهصورت روزانه انجام شود. میتوانید از یک دفترچه یا از صفحات گستردهی دیجیتالی استفاده کنید. به هر حال مسئلهی مهم این است که دقیقاً بدانید ریال به ریال درآمد شما چگونه خرج میشود. یک نشتی کوچک میتواند یک کشتی بزرگ را در دریا غرق کند. عادت به نوشیدن قهوهی دو هزار تومانی هر روز معادل صرف ۷۳۰ هزار تومان در سال برای نوشیدن قهوه است. هر ناهاری که بیرون از منزل هر روز ۱۵ هزار تومان هزینه داشته باشد، معادل سالانه ۵ میلیون و ۴۷۵ هزار تومان است. همهی مخارج خود را دنبال و حسابرسی کنید.
۴- تحصیلات. تحصیلات یکی از مهمترین عادتهای درآمدی است که میتوانید به آن فکر کنید. بدون داشتن تحصیلات، پیشرفت شغلی و درآمدی در طول زمان بهشدت دشوار خواهد بود و این تحصیلات میبایست هر روز اتفاق بیافتد، نه یک یا دو بار در سال. حداقل ۳۰ دقیقه در روز را به کسب تحصیلات در حرفه یا برای سرمایهگذاری اختصاص دهید.
اگر در خبرنامه، مجله یا روزنامهی مرتبط با رشتهی خود اشتراک ندارید، اکنون وقت مناسبی برای این کار است. چه بهصورت آنلاین چه روی کاغذ، اشتراک چیزی را بگیرید که به پیشرفت شما در حرفهی خود کمک کند. اگر میخواهید در زمینهی سرمایهگذاری تحصیلکرده شوید، چه بهتر. هر روز فقط کمی از آن را یاد بگیرید و بعد از گذشت مدتی نتایج شگفتانگیزی درو خواهید کرد.
۵- بودجهبندی روزانه. یک بودجهبندی مشخص آماده کنید و سختگیرانه به آن پایبند باشید. این کار به شما کمک میکند بهمرور پول خود را پسانداز و سرمایهگذاری کنید. اگر به بودجهبندی پایبند نباشید، پیشرفت کردن و دست یافتن به اهداف درآمدی دشوار خواهد شد. اینکه بدانید هر روز چه مقدار پول میتوانید یا نمیتوانید خرج کنید، شما را جلو میاندازد.
بودجهی ماهانهی خود را به بودجهی روزانه تبدیل کنید. هر جا میتوانید از مخارج بکاهید و تا جای ممکن به پسانداز خود اضافه کنید. زمان بهسرعت میگذرد؛ بنابراین دقت کنید پول خود را صرف امور مفید کنید.
عادتهای فراغتی
کاری که در اوقات فراغت خود انجام میدهید، تأثیر بسزایی بر کیفیت زندگی شما دارد. ۵ عادت است که میتوانید اگر زمانی آزاد دارید، در زندگی خود نهادینه کنید تا زندگی بهاندازهی قابل ملاحظهای بهبود یابد.
۱- منظم باشید. «خانهی پاک مساوی است با ذهن پاک.» چند دقیقه از اوقات فراغت خود را به مرتب کردن محیط اطراف اختصاص دهید. چند دقیقه برای تمیز کردن میز کار، جمع کردن وسایل اضافی یا صرفاً دور انداختن چیزی صرف کنید. زمانی که منظم میشوید، از اینکه تا چه حد کیفیت زندگی بالا رفته است، شگفتزده خواهید شد؛ اما منظم شدن فقط تمیزکاری و دور انداختن اشیاء بلااستفاده نیست. منظم شدن ارتباط تنگاتنگی نیز با اضافه کردن عادتهایی دارد که به شکلدهی و الگو دادن به مسیر زندگی کمک میکنند. هدف را مشخص کنید و اطمینان حاصل نمایید که حس شفافیت مشخصی در شما وجود دارد. تمرکز کنید، به ذهن آورید و منظم شوید.
۲- اعانه دادن. بیشتر انسانها زمان فراغتشان را به خود اختصاص میدهند؛ اما برای افزایش کیفیت زندگی، عادت کردن به کمک به دیگران میتواند تفاوت قابل توجهی ایجاد کند. با اِعانهی خود، این پیغام واضح را به ناخودآگاه خود ارسال میکنید که بیش از حد کافی هم پول دارید و هم زمان و حتی اگر پول اضافی برای کمک به دیگران نداشتید، از زمان خود برای آنها صرف کنید. دیگرانی هستند که شدیداً در تنگنا گرفتار شدهاند و به کمک به هر شکل ممکن نیاز دارند. صرف زمان نیز یکی از بهترین هدایایی است که میتوانید به آنها بدهید. هر روز مقداری زمان صرف کنید تا به دنبال راهی برای کمک به دیگران باشید.
۳- ارتباط برقرار کردن و شبکه. با برقراری ارتباطات اجتماعی و فعالیت در شبکهها کیفیت زندگی خود را بالا ببرید. گفته میشود ۷۹% از افراد ثروتمند ۵ ساعت یا بیشتر را به فعالیت در شبکهها میپردازند. در حالی که افراد فقیر ۱۶% از زمان خود را به این کار اختصاص میدهند اما فعالیت در شبکه لزوماً فقط برای کسبوکار نیست. به زندگی دیگران علاقه نشان دهید و متوجه شوید تا چه حد به نفع شما خواهد بود.
۴- کاری که از آن میترسید را انجام دهید. هر روز یکی از کارهایی که از آن میترسید را انجام دهید. از زمان فراغت خود استفادهی بهتری ببرید و این عادت را به زندگی خود اضافه کنید. از انجام چه کاری واهمه دارید؟ چرا از انجام دادنش میترسید؟ اغلب مواقع علت عدم پیشرفت، شدت ترس ما از انجام یک کار است. به نظر میرسد ترس و تشویش ما را فلج میکنند. بر ترسهای خود غلبه کنید و خود را مجبور سازید فقط یکی از کارهایی که از انجام آن میترسید را انجام دهید.
۵- کاری که به تأخیر میانداختهاید را انجام دهید. هر روز یکی از کارهایی که به تأخیر میانداختهاید را انجام دهید. این یک روش فوقالعاده برای غلبه بر تعویقاندازی است. پس با اضافه کردن این عادت فراغتی به زندگی، کاری کنید که زندگی رو به جلو حرکت کند. یک فهرست از همهی کارهایی را که تاکنون عقب انداختهاید، تهیه کنید. سپس خود را متعهد کنید که فقط ۱۵ دقیقه در روز را برای انجام یکی از آنها صرف کنید. حتی اگر نتوانید آن را کامل کنید، مطمئن شوید ۱۵ دقیقه برای آن وقت گذاشتهاید.
منبع: چطورپدیا